Перейти до вмісту
Головна » Світова інженерна спільнота підтримує Україну

Світова інженерна спільнота підтримує Україну

світова спільнота

Представники інженерної родини з різних країн світу, міжнародних інженерних та наукових об’єднань не є байдужими до подій, які зараз відбуваються в нашій країні. З перших днів війни інженерні федерації надсилають листи підтримки, співчуття, пропозиції про допомогу.


Першими були технічні об’єднання Німеччини та Данії, які відобразили своє ставлення на відповідних сайтах. Європейська Федерація національних інженерних об’єднань (FEANI – www.feani.org), яка об’єднує понад 6 млн. інженерів з 33 країн Європи, також відреагувала миттєво.

Наступним кроком було засідання (11 березня – он-лайн) представників країн Центральної Європи за участі пана Ральфа Аппеля, президента та пана Дірка Бошара, генерального секретаря FEANI. Присутні, а це були представники Швейцарії, Німеччини, Словенії, Угорщини, Чехії, Словаччини, Австрії, Нідерландів висловили підтримку нашій країні. Українська представники, які також прийняли участь в засіданні, надали пропозиції щодо підтримки вітчизняних інженерів з боку їхніх європейських колег.

Досягнута домовленість про конкретизацію пропозицій на найближчому засіданні Президії FEANI, подальше затвердження Генеральної Асамблеєю FEANI на початку травня (Берлін) з широким розповсюдженням на засіданні 4-го Європейського Інженерного Дня (Брюссель, червень).
На адресу українських об’єднань інженерів надійшли листи підтримки від наших колег з Португалії, Естонії, Румунії, Греції, Великої Британії, Польщі, Бельгії, Іспанії, Греції, Хорватії та навіть далекої М’янми.

Україну підтримує Європейська Рада інженерів-будівельників та її президент пан Андреас Бранднер.
Лист, який прийшов за підписом проф. Жозе Вієри, президентом Всесвітньої Федерації інженерних організацій (WFEO – www.wfeo.org – об’єднує 100 національних федерацій та 30 млн. інженерів з усіх континентів) є підтвердженням, що підтримка України є справді всесвітньою.

Дуже приємно, що окремі національні технічні організації вже розпочали практичні кроки з цільової підтримки українців. Так, пан Вагнер Еро, президент Угорської спілки інженерів, має намір надати тимчасову роботу біженцям з України на власному підприємстві та закликає своїх колег по спілці зробите те саме. Польська інженерна федерація започаткувала безкоштовні он-лайн курси польської мови. Технічні університети Швейцарії розпочали програму підтримки науковців з України.

Наступне завдання – розширити цей досвід в інші країни.

Громадянська ініціатива «Інженери для України»
Андрій Ніколаєнко; Сергій Тарута; Олег Петров; Микола Кірюхін