Перейти до вмісту
Головна » Історія всеукраїнського конкурсу молодіжної творчості «Мирний космос»

Історія всеукраїнського конкурсу молодіжної творчості «Мирний космос»

Програма була розроблена для учнів та студентів ВНЗ для сприяння їх розвитку в творчих, природничих та технічних науках.

Історія створення системи аерокосмічної освіти молоді України почалася в 1989 році. Група ентузіастів за підтримки Виробничого об’єднання «Південний машинобудівний завод», Конструкторського бюро «Південне» створили проект програми аерокосмічної освіти молоді України.

На цей час була потреба у всеукраїнській організації. 25 листопада 1991 року в Дніпропетровську, в центрі вітчизняного ракетобудування, створили Українське молодіжне аерокосмічне об’єднання «Сузір’я». До Правління залучилися провідні фахівці, науковці та громадські діячі, головою правління став Олег Петров. 1996 року у місті Дніпропетровську було створено Національний центр аерокосмічної освіти молоді України

Народження УМАКО «Сузір’я» невідривно пов’язане з розробкою Президентської програми «Діти Всесвіту» – Національною освітньою програмою для учнів, студентів з метою розвитку інтересу до авіаційних та ракетних технологій, формування інтелектуального потенціалу серед молоді України. Адже саме Космонавтика традиційно і постійно цікавить українську молодь. Вона вимагає величезних інтелектуальних зусиль і повної відданості справі. А отже, постійного припливу розумних, умілих, підготовлених і по-справжньому талановитих молодих фахівців, щоб не допустити розриву ланцюжка наукової і технічної спадковості. Саме українці – К. Ціолковський, В. Чаломей, В. Глушко, С. Корольов, М. Янгель є фундатори ракетно-космічної галузі. А Україна володіє космічними технологіями замкнутого циклу – від розробки проекту до використання і керування готової продукції.

До роботи по програмі «Діти Всесвіту» залучені зацікавлені підприємства, установи та організації з усіх регіонів України в якості колективних членів, створені регіональні представництва.

З метою об’єдння зусиль усіх, хто займається проблемами дослідження космосу – центри науково-технічної творчості молоді, творчі клуби, гуртки  тощо УМАКО «Сузір’я» створило своєрідні «майданчики» для спілкування та обміну досвідом. Це деякі заходи, які стали традиційними і дуже популярними для творчої молоді:

  • Всеукраїнський конкурс технічної творчості «Мирний космос»
  • Всеукраїнський гуманітарний конкурс «Космічні фантазії»
  • Заочна аерокосмічна школа «Сузір’я» з напрямків: «Астрономія»(для 6-7- класів), «Космічна фізика та екологія» (для 8-9 класів)
  • Міжнародні змагання з ракето-модельного спорту на кубок імені М.К. Янгеля – етап кубку Світу авіамодельних видів спорту
  • Всеукраїнські змагання з ракето-модельного спорту на Кубок імені М.І. Кибальчича
  • Міжнародний аерокосмічний фестиваль «Сузір’я – Артек»
  • Радіопрограми «Робінзони Космосу» в програмі «Школяда» на 1-й програмі Національної радіокомпанії та «Сузір’я-Лідер» на «Промені», журнали «Сузір’я» і «Малеча»
  • Літні аерокосмічні табори, експедиції, екскурсії
  • Участь у Міжнародних конференціях, конгресах, міжнародний обмін з молодіжними аерокосмічними організаціями світу

З початку нового тисячоліття в зв’язку з перенасиченням  інформацією, створенням мережі Інтернет, зміною клімату, екологічними проблемами та т.і. в усьому світі в системі початкової і вищої освіти відбуваються також зміни. Сьогодні нового сенсу набувають інформаційні технології та технології екологічного і ефективного використання природних земних і космічних ресурсів, техніки і самої людини – як суб’єкта і об’єкта їх створення і використання.

Програма «Діти Всесвіту» набуває нового змісту, пріоритетами якої стають:

  • Всебічна підтримка передачі досвіду, набутого в аерокосмічній галузі України, -молоді
  • Розуміння важливості впливу нових технологій на суспільство і екологію
  • Гармонійний розвиток молодого покоління України як в професійному, так й духовному аспектах

Так, тема Космосу надихає і цікавить українську молодь, що можна побачити в конкурсних роботах останнім часом. Відмічається зміни в виборі тематики, роботи стають більш змістовними, практичними і цілісними – будь то наукові, технічні або гуманітарні проекти. Навіть це проявляється в назвах робіт: «Орнітоптер Леонардо Да Вінчи», «Техногенне засмічення геостаціонарної орбіти», «3D принтер для друку в наземних умовах», «І вірю я, що світ підводний з космічним світом дружбу заведе», «Омріяна зустріч на Марсі», «Всесвіт у надійних руках».